Björngalla industrin

Björnarnas galla är anledningen till att björnar föds upp på farmer i Asien. För galla från björnar används inom traditionell asiatisk medicin för behandling av en lång rad sjukdomar, bland annat leversjukdomar. Man använder också gallan till att ge bra smak på alkohol. Detta är grov djurmisshandel och det finns otaliga örtmediciner som kan användas istället för gallan - björnfarmerna är helt enkelt ett onödvändigt ont.


Handeln med galla

Björnarna producerar en stor mängd ursodeoxycholicsyra i gallan.

Ämnet har en läkande effekt på åkommor som lever-, njur- och matsmältningsproblem. Björngalla har använts i mindre utsträckning under många år. Under 80-talet blev björngalla marknadsfört i stor utsträckning i syfte att framställa en billig produktingrediens.

Därefter steg antalet björnfarmer i Asien dramatiskt och idag är minst 12.000 björnar inspärrade på farmer. Den eftertraktade gallan används inte längre bara till medicin utan även i produkter som vin och schampo - där de inte har någon effekt.

Björnarna lider dagligen när gallan tappas och tillvaron bakom galler ger dem både fysiska och pykiska men.


Alternativ

Det finns en mängd växter som är lika verksamma som björngalla.

Man behöver överhuvudtaget inte använda björngalla eftersom det finns alternativ som är örtbaserade eller syntetiska och har samma effekt som gallan.

De gallfria produkterna finns att få tag på, på flera ställen, och en del förhandlare av den traditionella asiatiska medicinen har börjat att använda dem av djuretiska skäl.


Jessica tycker: Det är är hemskt! björnarna töms på galla levande med hjälp av ett långt järnrör som sticks in i magen. Fy sjutton gubbar. Tycker ni att detta är vettigt? Det finns ju annat alternativ, men ändå gör man så här. Det tycker jag är fel. Det sägs att människan är mest utvecklad, men det märks inte tycker jag. Helt klart vansinne!

(inlägget är taget från http://wspa.se)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0