Vargjakt i Sverige


Den 21 oktober 2009 godkände riksdagen regeringens förslag om ett tillfälligt ”tak” på 210 vargar i Sverige, samtidigt ska det finnas 20 föryngringar av varg. I klartext innebär det att den svenska vargstammen ska decimeras till 200–210 individer, idag finns det uppskattningsvis mer än 230 vargar i Sverige. För att kompensera för licensjakten, ska upp till 20 individer med friskt blod införlivas i den svenska inavlade vargpopulationen fram till år 2014. Något som Naturvårdsverket inte har hunnit ta tag i på grund av att det är bråttom att få igång licensjakten.

Som en följd av riksdagens beslut gav Naturvårdsverket den 17 december 2009 tillstånd till licensjakt på 27 vargar, fördelade på Dalarna (9), Värmland (9), Västra Götaland (3), Örebro (3) och Gävleborgs län (3). Det är en allmän jakt där vilket djur som helst kan fällas. Totalt är fler än 10 000 jägare anmälda för att delta i vargjakten som startar den 2 januari 2010 och får pågå fram till 15 februari. Galvenreviret i Gävleborgs län är undantaget från jakten för där finns en varghanne som vandrat in till Sverige från den rysk/finska populationen.

För att undvika en överskjutning skall jaktledaren ringa in till Länsstyrelsen så fort en varg har påskjutits. Jaktledaren skall även minst en gång i timmen försäkra sig om att jakten inte är avblåst för att vargkvoten för just det länet redan är nådd. För att klara av vargjakten har Naturvårdsverket gett tillstånd till undantag från jaktlagen, att motordrivet fordon får användas på väg för avspårning, det vill säga ta reda på var vargarna finns.

Licensjakten på varg innebär en ökad kostnad för rovdjursförvaltningen. Det krävs noggranna inventeringar, märkning av individer och omfattande DNA-analyser för att veta vilka djur som inte skall skjutas under nästa års licensjakten. Regeringen har bestämt att finansieringen av den fördyrade rovdjursförvaltningen ska tas från anslaget till biologisk mångfald. Det handlar om 4–5 miljoner kronor, pengar som annars skulle gå till att berika den biologiska mångfalden, nu går bland annat till underlag för att bestämma antalet individer för licensjakten på varg. Att Miljödepartementets pengar går till Jordbruksdepartementets arbetsområde är fel, men det är ett politiskt beslut.

Trots att det finns så pass få vargar i Sverige, och trots avsaknaden av en långsiktig förvaltningsplan för arten, kommer licensjakten på varg påbörjas 2010. WWF, SNF och Rovdjursföreningen har begärt att få träffa kommissionen för att ge sin syn på den svenska vargjakten. De tre organisationerna överväger en anmälan till kommissionen om att vargjakten i Sverige inte är förenlig med Art- och Habitatdirektivet. Enligt direktivet får beståndsbeskattande jakt endast förekomma när vargen har gynnsam bevarandestatus, något Sverige inte uppfyller idag.

Jämfört med andra länder där det finns varg, har Sverige en av de glesaste vargstammarna i Europa. Länder som Rumänien, Spanien och Ukraina har mer än tio gånger fler vargar, trots att befolkningstätheten är betydligt högre i dessa länder än i Sverige.

Vårt land har unika förutsättningar för att hysa livskraftiga stammar av stora rovdjur. Här finns vidsträckta, viltrika och glest befolkade naturområden och vi framhåller gärna Sverige som ett land som värnar om natur och miljö.

Källa: www.wwf.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0