Två år och tre månader sen


Tina Josefsson


Orangutangen


28/9-09


My sister's keeper



Så himla fin film, man ler och gråter.


Kolmården bakom kulisserna


Sibirisk tiger på Kolmården.

Lejonhona och tre hannar i bakrunden inne i lejonstallarna i safariparken.

Världens snabbaste fågel, falken på rovfågelsuppvisningen.

Lejonhona som hoppade upp på gallret, och ville äta oss inne på lejonstallarna i safariparken.

 


Ett steg närmare en värld utan pälsfarmer


Pälsdjuren blev vinnarna i somras då majoriteten av medlemmarna i det holländska parlamentet röstade för ett förbud mot pälsproduktion. Det holländska senatet ska dock först godkänna förbudet, med verkan från år 2018.

Förbudet riktar sig mot minkpälsproduktion men eftersom det redan på 90-talet blev förbjudet att föda upp rävar och chinchillor på pälsfarmer utgör förbudet i praktiken ett totalförbud mot pälsproduktion.

Segern kan vi inte minst tacka WSPA:s medlemsorganisation Bont voor Dieren för. Många års arbete för att stoppa pälsfarmerna i Holland - världens tredje största minkpäls-nation - bär nu frukt.

Det holländska beslutet ligger dessutom i tiden: Danmark förbjöd nyligen rävpälsproduktion och Israel överväger ett totalförbud mot päls.

Det Holländska förbudet mot päls

Förbudet tar utgångspunkt i ett etiskt resonemang - t.ex. att det inte kan försvaras att djur ska leva under så dåliga förhållanden och dödas enbart för att framställa en lyxvara för människor.

Med en utfasningsperiod tills år 2018 tar förbudet även hänsyn till pälsfarmarna och ger dem möjlighet att byta yrke.

Det är nu upp till det holländska senatet om förbudet träder i kraft - det slutliga avgörandet fattas i höst.

Pälsindustrin under internationell press

Det holländska förbudet är något av en milstolpe. Näst efter Danmark och Kina är Holland det land som producerar mest minkpäls i världen. Nästan fem miljoner minkar föds upp och dödas i Holland varje år.

Om Holland lägger ner all pälsproduktion är budskapet klart: Alla länder kan klara sig utan denna produktion som innebär grov djurmisshandel

  • Flera länder, däribland Storbritannien, Österrike och Kroatien, har redan förbjudit pälsfarmer. Andra länder, t.ex. Belgien och Irland, har visat tecken på att vilja gå samma väg

  • Israel diskuterar ett totalförbud, som omfattar både produktion och handel

  • Danmark har nyligen förbjudit rävar inom pälsindustrin

  • Tidigare i år beslöt EU-parlamentet att införa ett förbud mot import av sälpäls - ett förbud som Belgien och Holland redan hade infört nationellt.



  • ( faktakälla http://wspa.se )


    Från minkfarm till minkpäls



    I naturen rör sig minken över ett flera kvadratkilometer stort territorium. Vilda minkar är dessutom utmärkta simmare och dykare.

    På minkfarmerna sitter minkarna vanligen i små gallerburar, med måtten 30x85x45 cm, utan tillgång till vatten att simma i.

    På farmerna, där minkarna inte har möjlighet att uttrycka sitt naturliga beteende, blir de apatiska och utvecklar ett sterotypt beteende.

    Efter sju månader gasas de och pälsen flås av: Ett kort och sorgligt liv endast för att människor ska kunna köpa en minkpäls.

    ( faktakälla http://wspa.se )


    Rädda tigern

     

    20/9-09

                 

    17/9-09

                            

    Jenka och Jenny


    I fredags var jag med min Jenny, vi såg på bio. Vi tittade på Prinsessa, (jag vet att jag sett den förr, men den är så bra!) Jenny bjöd mig på bion, hon hade fått biljetter utav skolan för att hon hjälpte till med något där. Tack gumman!

    Idag har vi haft den roligaste lektionen hittills, vi har varit i djurhuset och gjort rent burar. Jag, Frida, Carro, och Jessica var först hos fåglarna.(jag är stolt, fågelfobi) vi gjorde rent i alla burar medans fåglar flög runt skallarna på oss, men det var kul. Sen hjälpte vi till med gnagarna. Jag fick göra rent hos mössen. Hahah, när jag lyfte på ett bo så vällde det ut en massa musbebisar, haha sådana småutan öppna ögon och som är rosa. Vi räknade och det var 28 möss i den buren, en hanne, två honor, och sen deras 25 avkommor.

    Jag har också räddat liv idag, Jenny du vet vad jag pratar om! Hehe, en liten liten hemlis för alla andra.

    Hej då!

    14/9-09

                               

    Hanne 16 år


    Idag är det Hannes tur att fylla år! Grattis på dig Kalix!

    Jag ska snart åka hem till Uppsala, fast först innan jag är framme ska jag sitta på ett tåg i över tre timmar, men det är värt det. För jag ska träffa Jenny imorgon och plus att det är Jälladagen imorgon också! Oj så jag längtar. Min lilla Jenny får jag träffa redan ikväll!

    Nej, nu ska jag packa klart lite sen ska jag åka in till stan.
    Hej då!

    Frida 16 år


    9/9-09


    Haha, vilken bild. Den bjuder jag på!
    Idag har det várit matte hela dagen för mig, eftersom jag har fastnat lite grann. Vår mattebok är jätte svår! Men nu går det bättre än vad det gjorde i början.
    Jag har postat brev idag, eller vykort till Jenny, Jossan, Ing-Marie och Farmor. Hoppas dom kommer innan veckan är slut, det borde dom väl göra?
    Idag fyller Frida år så vi ska mysa hos henne hela kvällen, vattenpipan är med också. Haha, men igår mådde jag väldigt dåligt, så det var inte en kanon idé att smaka den då.

    Hej då!


    5/9-09


    Mina nya kläder från H&M, gillar leopardlegginsarna jätte mycket. Har köpt två av varje, men olika färg.

    Jag och Frida har bestämt oss för att köpa gymkort på Friskis och Svettis, jag har ätit så onyttigt dom här veckorna! Så jag vill känna att jag gör någt också, inte bara sitter och äter, haha.
    Nu ska Frida sminka mig lite, hon är jätte duktig på att sminka. Vi ska bara exprementera lite granna.

    Imorgon ska Carl komma och hälsa på mig! Det ska bli jätte kul, har inte träffat honom sen skolan slutade.
    Jag saknar min Jenny där hemma i Uppsala!

    Hej då!

    http://wspa.se

                                     
       

    3/9-09


    Jag vill ha en till tatuering, en tiger som klöser på låret. Faskien vad snyggt det skulle vara!

    Snart är det Engelska, om exakt tolv minuter. Jag vill inte veta vad jag fick på diagnosen, usch!
    Haha, efter skolan ska vi städa och sova, sen efter att vi sovit ska vi titta på film eller något, jag vill se Kenny Starfighter. Hahaha, fan så bra den är!

    Hej då!

    PRINSESSA


    I en hopplöst bonnig småstad någonstans i Sverige bor Maja, 18 år. Hennes högsta och enda dröm är att bli skådespelare. Hon vill stå i centrum, att alla ska se henne, den vackra människa hon är inuti. Det är bara lite svårt att se. Maja är kraftigt överviktig, klumpig och socialt missanpassad.

    Erika Sohlman är 28 år och dokumentärfilmare från Stockholm. När hon träffar på Maja ser hon ett utmäkt tillfälle att skapa tragikomisk underhållning på Majas bekostnad. Lycklig över att äntligen få den uppmärksamhet hon förtjänar, tar Maja tacksamt emot chansen att bli filmad.

    Vi får följa Maja och hennes kamp att förverkliga sina drömmar under sista terminen på gymnasiet, delvis filmat genom Erikas dokumentärkamera. Det är en komisk skildring med tragiska inslag.
    Fördomarna man möts av när man har ”fel” utseende. Svårigheterna att hitta en egen identitet mellan en egocentrisk mamma och en likgiltig pappa. Den försiktiga förälskelsen till Alex, en snygg, populär till synes ouppnåelig kille i teatergruppen.
    Men under en resa till Stockholm får Maja veta att även Alex bär på hemligheter och besvikelser…

    Med tiden inser Maja att Erika kanske utnyttjar henne, och hon måste då fråga sig om uppmärksamheten är värd priset. Rollerna blir plötsligt ombytta när Maja inser att Erika behöver henne mer än tvärtom. Hon hittar till slut den styrka och självkänsla som behövs för att verkligen stå i centrum, på sina egna villkor.


    Vilken kanon bra film det var! Alla som gillade Hipp hipp hora kommer att älska denna här! Jag rekomenderar alla att se den, ingen kommer att ångra sig, eller möjligtvis dom som gillar Star Wars och grejer.
    Jag har blivit kär i denna film, så fin och riktigt rolig! 

    2/9-09

    Hej!
    Nu sitter jag på elevhemmet och alla andra i klassen är ute och springer. Jag får inte vara med och springa eftsrsom jag inte kan andas när mina halsmandlar sväller upp. Skulle göra lite matte, men gör det i helgen istället. 
    Igår jag jag, Frida, Matilda, Lisa, Rebecca, Nico och Hanne i skateparken och dansade. Haha, Alla utom jag gjorde massa volter och grejer, sånt kan ju inte jag.

    Idag klockan 18.00 är det förhandsvisning på Prinsessa, jag, Hanne, Nico, Rebecca, Anna, Carro och Hanna ska gå och se den. Det är VeckoRevyn som bjuder på förhandsvisningen. Fast vi har inte kollat upp om det stämmer, men det hoppas vi.

    Flimen verkar riktigt bra!
    Den handlar om en Tjej som heter Maja arton år och som drömmer om att bli skådespelarska. Hon blir uppringd utav en tjej som drömmer om att göra en dokumentärfilm. Maja är krafitgt överviktigt och det försvårar hennes situation, men hon kämpar.
    Det är en svensk film som är gjord av samma regissör som gjort Hipp hipp hora. Men den verkar väldigt bra och det ska bli kul att se den.

    Nu ska jag äta lunch, hej då!

    1/9-09

    Var med Jenny i Lördags, sov hos henne till Söndag. Jag tog också med mig Sally (min hamster) till henne, eftersom inte någon hemma hos mig vill ta hand om henne. Jag kan ju inte ta med henne ner hit till Norrköping. Haha, vi skulle se på Kung Fu Panda, men jag somnade precis i början. Jag köpte en riktigt snygg mössa på Lindex. (den som jenny har på sig) Jag gillar den riktigt mycket, det är skön också!

    Nu är jag i Norrkloing, och hela dagen i dag har vi varit ute i naturen och letat grodor och andra smådjur vid en bäck. Fy fan vad det luktade om den bäcken, bokstavligt talat luktade det bajs! Haha, men det var kul i alla fall. Jag hittade den största padan där, haha så stolt! Sen fick vi laga vår mat själva och göra upp eld och sånt, det var verkligen kul faktiskt. Men lite för lång dag tyckte de flesta jag också.

    Nu ska jag gå till Frida, hej då!


    RSS 2.0