Hopp för gallbjörnarna i Sydkorea

Den sydkoreanska regeringen är på väg att förbjuda björnfarmningen i landet. Ett lagförslag behandlas nu av det sydkoreanska parlamentet. 

Chris Gee, ansvarig för WSPA:s arbete mot björnfarmerna, konstaterar: "Sydkorea har nu en historisk möjlighet att stoppa björnfarmerna! WSPA har sedan 2005 arbetat tillsammans med GKU, Green Korea United, för att sätta allmänhetens fokus på de vidrigheter som björnarna utsätts för på farmerna, för att visa på alla alternativ som finns till produkter med björngalla, skapa opinion samt med att bedriva lobbyverksamhet mot politiker och andra makthavare." 

Lagförslaget kommer först att behandlas av flera utskott i parlamentet. Om det får tillräckligt med stöd kommer en avvecklingsplan för björnfarmerna tas fram under året. 

WSPA-anhängare gör skillnaden
Under den senaste månaden har drygt 85.000 personer världen över skrivit under WSPA:s namninsamlingar mot björnfarmer och har därmed varit med och bidragit till att björnfarmningen kan upphöra. 

Läs mer på kampanjens internationella sida – Skriv under du också >>

 

Björnfarmning är grymt

Över 1.400 björnar hålls för närvarande i fångenskap på sydkoreanska farmer under fruktansvärda förhållanden för att sedan slaktas för gallans skull. I början av 1990-talet införde Sydkorea en lagstiftning som gjorde det olagligt att döda vilda björnar för detta syfte. Då växte istället björnfarmer upp där björnar får leva upp till tio år under hemska förhållanden för att sedan dödas. Denna industri är fullt laglig i Sydkorea. 

Björnarna på dessa farmer lever under villkor som leder till att de skadas såväl fysiskt som psykiskt. WSPA-anställda har bevittnat att björnarna på farmerna utför många stereotypa rörelser (vaggar av och an), har fula sår och att de lider svårt av den stress som de utsätts för i de vidriga burarna.

Björnfarmning är onödigt

Forskare och experter på asiatisk medicin, både i Sydkorea och i resten av världen, delar uppfattningen att det idag finns många örtpreparat och syntetiska preparat som kan ersätta björngallan.  

Eftersom industrin blir mindre och mindre lönsam har även björnfarmare sagt att de kan tänka sig att upphöra med verksamheten. 

Under 2006 fick WSPA och GKU en informell förfrågan från Sydkoreas miljöminister om de tillsammans kunde ta fram en aktionsplan för hur björnfarmerna skulle kunna fasas ut. 

WSPA och GKU har rådfrågat experter och intressenter i sitt arbete med att ta fram aktionsplanen. GKU har i sitt arbete haft regelbundna kontakter med regeringen och stämt av sitt arbete för att skapa de bästa förutsättningarna för ett stopp för björnfarmerna. 

Tusentals sydkoreaner har engagerat sig i GKU:s kampanjer och WSPA hjälper till att få stöd från världen utanför.

Sony Ericsson C905

Här är min nya mobiltelefon, en Sony Ercisson c905. Den himla stor, eller tjock. Den har väldligt bra kamera hela 8,1 megapixlar! En sak som jag tycker är jätte bra med den, är att den har stegräknade! Tummen upp åt det!

RSS 2.0