27 Februari 2010


Hejsan!
Oj så jag längtar till den 21 Maj i år! För det är nämligen så att Larz-Kristerz kommer till Åkerlänna bygdegård då. Och jag ska dansa så att fötterna glöder! Oj, vad jag längtar! Det är ju ett par riktigt härliga gubbar de! Haha, Men först får jag ju ta och lära mig lite mera bugg, haha annars kan man ju inte dansa så att fötterna glöder.

Jag har precis bakat kladdkaka med marshmallows i, mumsigt! Ska äta det snart med vaniljvisp när August kommer tillbaka.

Hej då!

 


FINSKA PÄLSFARMER

Föreningen Oikeutta Eläimille har publicerat en ny undersökning från pälsfarmer i Finland.

30 farmer dokumenterades under sommaren och hösten 2009. På videorna och bilderna syns grovt vanvårdade djur som hålls i trånga burar utan sysselsättning.

I Finland dödas ungefär tre miljoner djur årligen för pälsens skull.

Pälsfarmning i dess nuvarande form är helt eller delvis förbjudet i till exempel Sverige, Danmark, Storbritannien, Holland, Schweiz och Kroatien.

Nu är det dags att förbjuda pälsfarmning i lag även i Finland.

Titta på bilderna och videorna, och kräv ett förbud!

SE MER PÅ: http://www.tarhauskielto.fi/sv/farmerna


Bilderna från den här sidan, tillsammans med materialet som Oikeutta Eläimille tidigare publicerat på adressen sikatehtaat.fi och tehotuotanto.net, visar att hur illa djuren behandlas i dagens Finland.




VAD KAN DU GÖRA? GÖR SOM JAG OCH DELTA I NAMNINSAMLINGEN Pälsfarmsförbud

Mer om vad du kan göra hittar du på http://www.tarhauskielto.fi/sv/vad-kan-du-gora

Hjälp dessa stackars djur, de har också rätten att få leva! Men hur ska de kunna leva instängda i burar som dessa? Hjälp dem!

Delfinfångst på vita duken



Den prisbelönta dokumentären om Japans delfinfångst, The Cove, har just fått svensk premiär. Filmen som avslöjar brutal fångst av delfiner har ett klart budskap: Jakten måste stoppas.


En mörk hemlighet


Runt 20.000 delfiner, tumlare och valar slaktas varje år i Japans vatten. Många dödas i "drive hunts" - som driver dem in i små bukter med motorbåtar. När de fångats in på det grundare vattnet slaktas de med spjut och knivar.

Andra jagas längre ute i havet och fångas med harpuner. De skadade djuren binds sedan fast vid bojar och blöder ihjäl.

"The Cove" följer en grupp djurskyddsorganisationer i deras arbete med att avslöja den "hemliga" jakten och berätta om den för världen. Filmen sätter fokus på den japanska kustbyn Taiji där omkring 2.000 delfiner årligen dödas för att säljas som kött.


Se trailern http://wspa.se/latestnews/2010/the-cove-till-sverige.aspx

Underhållning till varje pris!
Ett mindre antal delfiner blir utvalda för att säljas till turistbranschen.

Marinparker och "simma med delfiner"-attraktioner över hela världen betalar upp till hela 1.150.000 svenska kronor för en delfin. Denna efterfrågan är det absolut mest avgörande incitamentet för att jakten fortsätter - delfinerna dör för underhållningens skull.

WSPA är mot att valar och delfiner hålls i fångenskap. Det är intelligenta djur som både lider fysiskt och mentalt under jakt och fångst och som därefter tvingas leva livet i undervattensfängelser av betong - där de inte kan leva ut sina instinkter.

Stress, sjukdomar och infektioner leder till en sexdubbling i dödligheten bland delfiner i fångenskap jämfört med vilda delfiner. Forskning har också visat att livslängden i fångenskap är radikalt kortare än i naturen.


Förslag om förbud mot hund- och kattkött i Kina

Det kan bli förbjudet att äta hund- och kattkött i Kina. Kinesiska politiker arbetar på ett lagförslag som ska stoppa försäljningen av hund- och kattkött. Initiativet kan dock få negativa konsekvenser för andra djur i landet.

En rad politiker i Kina kämpar för att genomdriva ett lagförslag som bland annat förbjuder uppfödning av hundar och katter till människoföda.

Ämnet är laddat. En del kineser ser på saken som en fråga om tradition och anser att det är en naturlig del av kulturen att man äter hund- och kattkött.

Men kultur är något som utvecklar sig - även människors syn på djur. Opinionsundersökningar visar att Kinas befolkning får mindre och mindre lust att äta hund- och kattkött, i synnerhet den yngre generationen.

WSPA är motståndare av uppfödning och slakt av hundar och katter, lidelserna som djuren utsätts för är enorma.

Möjliga problem för andra djur


Förslaget om ett förbud är det senaste tillägget till ett bredare förslag om en lag mot djurmisshandel - idag saknar Kina en djurskyddslag helt och hållet.

Men innehållet i det bredare förslaget har redigerats ned och blivit mindre ambitiöst än tidigare utkast. Flera idéer till skydd av enorma antal lantbruksdjur och andra djur ser ut att ha strukits helt - t.ex. krav om humana djurtransporter och humana slaktmetoder. 

En annan oroande aspekt är att förbudet mot konsumtion av hund- och kattkött - som är det mest kontroversiella i förslaget - kan vara orsak till att förslaget i sin helhet röstas ned.

Kina skulle dock inte vara det första landet som inför ett förbud. Taiwan, Filippinerna, Singapore och Hong Kong har alla infört totalförbud mot konsumtion av hundar och katter som reaktion på befolkningens önskemål.



17 Februari 2010


Hej! Jag hittade denna vackra bild på Johanna Lindhs bilddagbok. Haha, det är från kolmården när klass H09C var där på en titt bakom kulisserna. Här befinner vi oss i utbildningscentret på kolmårdens djurpark. I utbildningscentret finns en massa skelett och uppstoppade djur från djurparken. Och jag är inte speciellt förtjust i uppstoppade djur och skelett. Det tog mig ett bra tag att våga gå runt och titta på allt, men efter ett tag så blir det riktigt intressant. Jag har sabbat en riktigt stor chans, men sådant är livet, tyvärr..

Hej då!

15 Februari 2010

Hej!
Idag började jag skolan kl. 11.35 och vi hade estet. Äntligen är vi färdiga med manuset till showen i vår! Så vi har för det mesta firat för att vi är klara. Manuset har blivit kanon, men det kunde ha blivit bättre.
Sedan efter skolan åkte jag, Martin, Antonia och Rödin till Gränby och handlade massa mat. Och nyss så åt vi mat, jätte gott. Och efter det vart det matkrig fy usch. Haha! Och Antonia har också hjälpt mig städa rummet, och nu bor jag i enkelrum min rumskompis flyttade ut igår.

En mysig helg har det varit med August. Fast igåt morse kvingade han upp mig i ladugården klockan 05.10. Jag ville verkligen inte, så jag låg kvar, sedan efter 45 minuter fick jag lov att gå upp. Dumma August!
Sedan igår kväll vart det en massa bugg i graneberg! Idag kan jag ju säga att jag har träningsverk i vaderna. Haha.

Hej då!

3 Februari 2010

Heej!
Idag har jag fått sätta in min efterlängtade tandställning! Usch, vad ont det gör i munnen, men vi hoppas ju på ett bra resultat. Och vill man bli fin får man lida pin! Just nu har jag bara i överkäken, men jag ska få i underkäken med sen. Jag ska ha tandställningen i ca ett och ett halvt år, men det är ju inget.

Jag hade en lektion idag och det var Svenska, jag missade den första lektionen och lite av den andra. Och efter att jag kom till lektionen så fick vi sluta efter tio minuter. Sedan var vår idrott inställd. Så jag har bara slappat hela dagen. Trevligt tycker jag!

Hej då!

Järvsö med JUF 2010







Järvsö var riktigt skojigt måste jag säga! Jag ska med nästa år igen, absolut! Jag gillar alla tokiga människor som är med i JUF, haha man har aldrig tråkigt med dem. Inte en ända sekund. Bussen gick klockan 06.00 från Jälla, det var riktigt kul på fredagskvällen med haha. Vid klockan 10.00 kom vi fram till Järvsöbacken, och alla  började åka skidor, men det gjorde inte vi. Jag, Frida, Emil, Stefan, Honken, Lärry och Thilda åkte pulka hela lördagen. Det var riktigt skoj! Honken var inte klar i huvudet någon gång under hela resan tror jag. Haha, han var full hela tiden. Haha, man fick ju något att skratta åt måste jag säga. Lördagskvällen var riktigt riktigt rolig, hahah vad man har roligt medd alla JUF:are.

Nästa år igen säger jag bara! Hej då!


RSS 2.0