65 000 hundar på Bali har räddats


De vaccinerade hundarna får ett halsband som visaar att de är friska.


Personal från WSPA:s medlemsorganisationBAWA (Bali Animal Welfare Association) har vaccinerat hundar som springer runt fritt i Balis Gianyar-region - för att förebygga rabiesutbrott och för att visa myndigheterna att massavlivning inte är rätt väg att gå.

Vaccinationsprojektet har säkrat att 42.500 av Gianyars hundar nu är immuna mot rabies. Detta antal förebygger avlivningen av 65.000 hundar och skyddar 390.000 människor mot rabies. Det betyder att myndigheterna kan lägga ner massavlivningen av regionens hundar.

Avlivning är fel metod

I november 2008 reagerade Balis myndigheter på ett rabiesutbrott genom att besluta att alla gatuhundar, eller hundar som sprang lösa, skulle avlivas. Det var ett desperat försök på att styra epidemin innan den var ett faktum. Massavlivningen ledde till avskyvärda scener över hela ön under 2009 - tusentals hundar led allvarligt av strykninen som dödspatrullerna lade ut i hundarnas mat. Hundar låg och dog på gatorna med extrema inre smärtor, blödningar och kramper. 

Trots motståndet från Balis egen befolkning och från världen utanför* gick det inte att få myndigheterna att ändra kurs och massvaccinera i stället. Det var omöjligt att övertyga dem om att detta skulle vara mer effektivt än att slå ihjäl hundarna. Myndigheterna hade invändningar om alltifrån brist på personer till att utföra vaccinationer, begränsad åtkomst till långtidsverkande vaccin till skepsis över om det ens var möjligt att vaccinera 70 % av hundarna - vilket är det antal som krävs för att få kontroll över rabiesspridningen. 

Faktum är att Världshälsoorganisationen, WHO, officiellt stödjer massvaccination som den mest effektiva metoden att stoppa rabies med. Det är naturligtvis även den bästa metoden för djurens välfärd.

Ett rop på hjälp - som blev besvarat

I december 2009 inledde BAWA vaccinationsprojektet - som är finansierat av WSPA:s givare över hela världen. Med detta projekt ville vi visa både att det är möjligt och effektivt att motverka rabies genom vaccination - även i fall som Balis myndigheter uppfattar som "särskilda omständigheter". 

Idag, åtta månader senare, visar de data - som BAWA har antecknat pedantiskt medan vaccinationsteamen reste från ort till ort - sanningen svart på vitt: Gianyar är den enda regionen på Bali där hundbett har minskat med så mycket som 50 %. I alla andra regioner har det kommit in fler rapporter om hundar som bitit människor. 

"Det var ingen liten uppgift att vaccinera över 40.000 hundar som springer runt helt fritt, men den beslutsamhet som BAWA:s professionella team har genomfört projektet med visar tydligt att Bali verkligen kan skydda sin befolkning mot rabies genom att inleda ett metodiskt vaccinationsprogram", säger Elly Hiby, kampanjchef på WSPA International. "Det finns knappast brist på internationella exempel - det finns massor av bevis på att vaccination är det bästa sättet att stoppa rabies på; vår framgång i Gianyar innebär att regeringen inte längre kan förneka förnuftet i att välja den humana vägen och sluta avliva öns hundar."

"Stödet vi har fått av lokala myndigheter och andra i Gianyar har bara stärkt oss i vår tro på att Balis befolkning verkligen är måna om hundarna", säger Janice Girardi, Chef för BAWA. 

*40.000 WSPA-medlemmar skrev under på ett brev till Balis guvernör och bad honom om att stoppa massavlivningen.


(Källa http://wspa.se )


RSS 2.0