Lantbruksdjur


Miljardtals djur på farmer runt om i världen lever ett kort och ovärdigt liv. WSPA arbetar för att öka medvetenheten, samt skapa nya lagar som skyddar dessa djur och ger dem ökad välfärd.


Under sina korta liv bor lantbruksdjuren ofta i små burar, proppfulla stall och är fastspända i olika anordningar, endast för att bli slaktade, mjölkade osv. Även om det finns moderna och snabba slaktmetoder så är det sällan djurens väl och ve som man tänker på. Många länder har inga lagar som reglerar slaktmetoder. 

Vi vill upplysa konsumenterna i alla länder om de usla levnadsvillkor som miljoner av lantbruksdjur lever under. Vi arbetar även på att få infört bättre lagstiftning så att det blir lättare att beskydda lantbruksdjuren och trygga dem mer värdiga liv.  

 

Stress bakom galler

I stallen står djuren så tätt ihop att de inte kan följa sina naturliga instinkter - de har inte naturlig tillgång till föda, de kan inte gå runt och de kan inte bilda de relationer som är naturliga för just deras ras. Många får aldrig se dagsljuset. 

De eländiga förhållandena leder till sjukdomar. För att undgå ekonomiska förluster hålls djuren "friska" med bland annat antibiotika. Många djur tvingas dessutom växa onaturligt snabbt. Det ger en större avkastning och är utbrett i lantbruk över hela världen. 

Därför lever djur med en onaturligt hög vikt, sjuka organ – och våldsamma plågor. 

Läs mer om vardagen i den intensiva lantbruksproduktionen >>

Stress bakom galler

 

  • En mjölkko på friland får stanna tillsammans med sin kalv och knyter nära relationer– En ko från intensivt lantbruk skiljs från sin kalv efter kalvningen.
  • En mjölkko på friland ger mjölk till sin kalv i 6-8 månader – En ko från det intensiva lantbruket ger all sin mjölk till människor, vilket är upp till 10 gånger mer än normalt. Man håller den höga mjölkproduktionen uppe genom att ge kon speciellt näringsrikt foder
  • En mjölkko på friland njuter av livet utomhus med sin kalv – En ko från det intensiva lantbruket stressar så att den ofta får smärtsamma inflammationer i juvret och problem med att stå och gå – och det blir inte bättre av de smutsiga golven i stallet.

 

Det finns alternativ till det intensiva lantbruket

WSPA är inte motståndare till att djur slaktas. Men de ska inte lida före och under slakten eller på väg till den. 

  • Vi arbetar för hållbara lantbruk, som värnar om djurens hälsa och naturliga behov men som också tar hand om miljön och samtidigt tillgodoser vår egen hälsa
  • Vi arbetar i Asien och Sydamerika där det intensiva lantbruket hastigt breder ut sig. Vi har så kallade modellfarmer, bland annat i Kina, som er världens största köttproducent. Modellfarmerna är praktiska exempel på att produktionen kan vara både djurvänlig och ekonomisk lönsam
  • Vi står i spetsen för ACFA (Asian Coalition for Farm Animals), en rad djurvälfärdsorganisationer i Asien. Tillsammans informerar vi om djurvälfärd och arbetar för en bättre lagstiftning och har uppnått goda resultat i Syd-Korea, Taiwan och Indonesien. Vi arbetar ihärdigt på att få till stånd ett liknande samarbete med länder i Sydamerika.

 

Du kan göra en skillnad

Välj dina matvaror med omsorg när du handlar. Köp produkter som är ekologiska och från frigående djur, t.ex. KRAV-produkter. 

Hjälp oss fortsätta arbetet med att förbättra de bristfälliga förhållandena för lantbruksdjur över hela världen: 

Stöd med ett ekonomisk bidrag >>

Säg nej till de onödiga och långa transporterna av slaktdjur >>

 

(http://wspa.se)


RSS 2.0