Arbetshästar


Över hela världen sliter hästar, åsnor och mulor på åkrar och släpar sig fram med tung last. De sliter många timmar i värmen, utan mat, vatten och vila och dukar ofta under för sjukdomar. Vi hjälper arbetshästarna och deras ägare med veterinärvård och utbildning. 

Nästan tre miljarder människor – hälften av världens befolkning - är beroende av sina arbetsdjur för att skaffa mat och inkomster. De tar hand om sina djur, men de saknar i många fall konkreta kunskaper om hur djuren kan trivas bättre. 


 

Tunga lass och ingen vila

I många delar av världen har ägarna till arbetsdjuren inte möjligheter att se till att djuren trivs. De vet inte hur man gör eller har inte råd. Arbetsdjuren är ofta:

  • Utan närande mat och vatten
  • Utan vila i många timmar
  • Utan skugga i solen
  • Utan att vara skodda
  • Utan behandling för sår från sadeln.

Djuren släpar ofta tunga lass på gropiga grusvägar och dukar under från arbetsbördan. De blir angripna av parasiter och andra sjukdomar. 


Vård och hjälp till självhjälp

Vi hjälper hästägare med att förbättra förhållandena för sina djur. Det gör vi tillsammans med andra djurvälfärdsorganisationer i Asien, Afrika, Mellanöstern och Latinamerika. Varje enskild organisation känner till lokala förhållande och kulturer. Detta gör vi tillsammans:

  • Vi utbildar ägare i arbetsdjurens trivsel och välfärd
  • Vi säkrar bättre tillgång till veterinärer, hovvård, vatten och skugga
  • Vi skickar ut mobilkliniker till de djur vars ägare inte kan få iväg sina djur till ett centralt behandlingsställe

Vi uppfordrar regeringar till lagstiftning, som tryggar arbetshästarnas trivsel. 

Du kan hjälpa arbetshästarna

Ska du snart ut och resa och vill du hjälpa arbetsdjuren? Undvik då att rida på hästar, åsnor och mulor, som verkar trötta och utslitna. De kan vara överbelastade efter långa dagar som packdjur åt turister och lokala. 

Du kan även hjälpa till ekonomiskt. Oavsett beloppets storlek så kommer det att hjälpa de behövande arbetshästarna.

 

(http://wspa.se)


Tjurfäktning

Med spett och svärd tvingas den blödande tjuren på knä. Efter 15 minuters tortyr får den dödsstöten. Tjuren är alltid förloraren på arenan. 

En del betraktar fortfarande tjurfäktning som en slags konstart. Även om antalet tillhängare dalar så släpps tjurarna fortfarande ut på både europeiska och sydamerikanska arenor för att stickas till döds inför publik. 

Vi anser att den blodiga och meningslösa misshandlingen av tjurar ska vara förbjuden i hela världen.  

WSPA fokuserar arbetet på den spanska region som är närmast ett totalförbud: Katalonien.

 

Katalonien kämpar

 

Katalonien är fanbärare i kampen mot tjurfäktning i Spanien. Det beror inte minst på det stora kampanjarbetet som WSPA:s medlemsorganisation ADDA (Asociación Defensa Derechos Animal) har utfört.

Kampanjen mot tjurfäktning har även stort stöd i regionens befolkning.

 

Framgång med kampanjer mot tjurfäktning

  • Över 72 % av den spanska befolkningen är ointresserade av tjurfäktning enligt en Gallup-undersökning från 2007
  • Publikssiffrorna dalar. Tidigare arrangerades tjurfäktningen en gång i veckan, idag har detta fallit till ett arrangemang varannan vecka
  • Barcelona och 45 andra städer i Katalonien har uttalat att de är emot tjurfäktning. Kampanjen Prou har uppnått så stort stöd att parlamentet tvingas rösta om ett framtidigt förbud för regionen.
  • Staden Baños de Agua Santa i Ecuador blev den första motståndaren mot tjurfäktning i Sydamerika 2007.

Det finns dock fortfarande lobbyister för tjurfäktning och tjurfäktningen fortsätter - mycket arbete kvarstår. 

Stöd inte tjurfäktningsbranschen

Om du är i utlandet, så låt bli att köpa biljett till tjurfäktning. Tjurfäktningen är beroende av intäkterna från nyfikna turister.

År 2005 kom det första förslaget om ett förbud i den katalanska regeringen. Förbudet har fortfarande inte införts. Parlamentet röstar om förbudet i december 2009.

 

(http://wspa.se)


Handel med hundkött

Varje år blir runt 16 miljoner hundar slaktade och sålda som människoföda. Livet dessförinnan är en enda lång plåga.

WSPA arbetar på att stoppa handeln med hundkött helt. Kommersiell produktion av hundkött innebär misshandel och övergrepp under alla delar av produktionen; från hundarnas liv på farmen eller fångandet på gatan till transport och slakt.

Fruktansvärda förhållanden

I Korea sitter hundarna på farmer i ca ett år. Ofta sitter de under deras livstid i burar som är resta från marken. Burarna är utformade så att hundarnas exkrementer och matrester lätt kan sköljas bort - men i realiteten sker rengöringen sällan på farmerna och avfallet växer under hundarnas burar. 

Hundarnas föda består av avfall från restauranger i närområdet och ibland - vilket kom fram i en rapport som WSPA finansierade - av kadaver från andra hundar, vilket är direkt hälsovådligt och lätt leder till sjukdomssmitta bland hundarna. Kamper om för små mängder föda leder dessutom till aggression, stress och skador. 

Framtiden ser inte ljusare ut; där väntar en många timmars, ibland flera dagars, resa i en liten transportbur där upp till 12 hundar bokstavligen talat pressas ihop. Resan går till en marknad där hundarna slaktas brutalt. 

En skräckfylld död

Många slaktmetoder som används ute på marknaderna används medvetet för att förstärka och dra ut på hundarnas lidande så mycket som möjligt. Förklaringen ligger i en gammal tro på att hundarnas kött kommer att smaka bättre ifall man har torterat dem - och därmed ökat adrenalinproduktionen innan de dör. 

Metoderna kan vara alltifrån att slå ihjäl hundarna, hänga dem, skära halsen av dem till att avliva dem med elchocker. 

Bristande kontroll ger fritt spel för olaglig handel

Att äta hundkött är kontroversiellt även i länder där produktionen är relativt stor, häribland i Kina, Sydkorea och Vietnam. Handeln med hundkött är antingen olaglig eller helt oreglerad i alla de länder där människor äter köttet. 

I Sydkorea är hundar inte erkända som lantbruksdjur, dvs. djur som får slaktas och säljas som människoföda - vilket betyder att hundkött inte kan säljas legalt. Men bristande kontroll av brott på lagen betyder att restauranger säljer hundkött utan konsekvenser.

WSPA arbetar för att stoppa handeln med hundkött

I en del kulturer finns det en uppfattning om att hundkött är bra för människors hälsa. Det uppfattas även som en tradition, som man bör värna om. WSPA anser inte att sådana argument kan berättiga djurmisshandel. 

WSPA arbetar för att stoppa handeln med hundkött genom att stödjamedlemsorganisationer i Sydkorea och andra länder där handeln sker, som till fullo är insatta i samhällets kultur. 

Vi hjälper dem med utbildning och finansiering för att ge dem större möjligheter att verka inom det aktuella landet. Syftet är att uppnå:

  • ökad respekt och omsorg för hundar - och katter - som också slaktas brutalt och säljs som kött
  • ett stopp för handeln
  • markant förbättrad djurskyddlagstiftning 

HJÄLP WSPA ATT GÖRA SKILLNAD!

De goda nyheterna är att nya opinionsundersökningar i Sydkorea - där djurvälfärd är ett relativt nytt begrepp - visar tecken på att hundkött dalar i popularitet, i synnerhet bland den yngre generationen. 

Vi kan vara med och stödja den utvecklingen. Ditt stöd är avgörande för WSPA.

Stöd med ett bidrag >>

(http://wspa.se)

Larz-Kristerz i Åkerlänna bygdegård


Larz-kristerz, jag och Linn

Jag och Peter.

Vi hade det himla trevligt Linn och jag. Och det var många andra trevliga där också.

Anna och jag.

Nästan hela Larz-kristerz, alla utom Stefan...

Jag och min August

Det var en mycket trevlig kväll, bortsätt från att alla var fulla och odrägliga. Usch det var nästan hemskt. Men det var roligt att få se Larz-Kristerz live fastän inte Stefan var med..
Det var himla tråkigt att jag inte kunde dansa på grund av ryggen. Så jag hoppas att jag komemr se dom igen så att jag kan dansa till dom, och sedan hoppas jag att Stefan kommer vara med nästa gång.


8 Maj 2010

Hej!
Just precis nu sitter jag i Norrköping i mitt gamla rum. Det var underbart roligt att träffa brudarna igen! Igår fick jag vara ensam nästan hela dagen, eftersom alla gick ju i skolan och sedan att klassen skulle till kolmården och jag fick inte komma med. Har inte så mycket mer att säga just nu.
Hej då!

3 Maj 2010

Hejsan!
Idag åkte jag till Åland med kl. 10,00 färjan. När jag kom fram till Eckerö väntade Carina på mig, sedan har jag stängt hela dagen och till sist gav jag kalvarna mjölk.
Igår tvingade August upp mig i ladugården kl 06.00, härligt. Men för att August ville så. Och sedan vältade vi och då vart älskligen glad. Jag kommer inte få träffa lilla August på över två veckor nu. För på torsdag ska jag till Norrköping och sedan på söndag tillbaka till Åland, och då ska jag vara kvar där tills nästa söndag. Så jag hinner inte träffa August när jag kommer till Uppsala för han ska på studentkryssning då. Kommer sakna honom massor!
Jag längtar tills torsdag, har inte träffat mina flickor sedan Januari!
Hej då!

RSS 2.0